Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nokia 3210, relansat după 25 de ani, cu tot cu jocul Snake. Ce alte modele ”dumbphone” sunt folosite pentru ”detox digital”

Nokia 3210 este relansat după 25 de ani de Human Mobile Devices (HMD), compania care deține licența de producere a telefoanelor Nokia. Dispozitivul conceput pentru cei care caută simplitatea e considerat un ”dumbphone”, mai exact opusul smartphone-urile cu nelipsitele aplicații de socializare și browsere de Internet. HMD nu este singura producător care mizează pe relansarea acestei nișe. ”The Boring Phone” a stârnit controverse atunci când a fost prezentat la Salonul Internațional de Mobilă de la Milano și a devenit parte a noului trend cunoscut ca Newtro, popularizat de cei care îndrăgesc vinilurile, casetele, jocurile video și telefoanele mobile foarte vechi.

Lansat în urmă cu 25 de ani, Nokia 3210 este considerat unul dintre cele mai bine vândute telefoane mobile din istorie. Fără funcții și aplicații inteligente, dispozitivul face parte acum din categoria ”dumbphone-urilor”, o nișă pe care compania HMD speră să atragă utilizatorii care preferă simplitatea.

Un astfel de dispozitiv se dorește a fi o soluție pentru ”detoxifierea” digitală, în condițiile în care 38% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 ani folosesc smartphone-ul mai multe ore în fiecare zi, relevă studiile prezentate de reprezentanții HMD.

”Nokia 3210, un simbol cultural, se află din nou în centrul ascensiunii telefoanelor de tip dumbphone, în vreme ce utilizatorii încearcă să găsească un echilibru în utilizarea timpului petrecut în fața ecranului cu o detoxifiere digitală. Nokia 3210 are la baza sa simplitatea”, a afirmat Lars Silberbauer, directorul departamentului de Marketing (CMO) al Human Mobile Devices (HMD).

Telefonul Nokia 3210 are o cameră de 2 megapixeli și o baterie de 1450 miliamperi, ceea ce îi permite utilizatorului să poarte convorbiri telefonice de până la 9 ore și jumătate, având acces la o conexiune de tip 4G. De asemenea, dispozitivul vine și cu jocul Snake.

Moda ”dumbphone”, populară printre nostalgici, dar și în rândul generației Z

De asemenea, ”The Boring Phone” este un nou telefon cu clapetă, fără funcții inteligente, care vrea să-i convingă pe tot mai mulți tineri să renunțe la smartphone-uri în favoarea unui telefon simplu.

Modelul a fost lansat ca urmare a unei colaborări între producătorul de bere Heineken și casa de modă Bodega și a stârnit controverse în momentul în care a fost prezentat, în luna aprilie, la Salonul Internațional de Mobilă de la Milano 2024, notează The Guardian.

Telefonul cu clapetă are un aer retro și permite utilizatorilor să ia legătura cu prietenii și familia prin apeluri telefonice sau SMS. Nu există, însă, aplicații sau conexiune la internet. Dispozitivul are la bază modelul retro Nokia 2660 Flip, motiv pentru care producătorul vrea să-i atragă pe nostalgici.

Carcasa transparentă, asortată cu tema monocromă, are inscripționate logo-urile Bodega și Heineken pe capacul. Telefonul dispune de un ecran principal de 2,8 inci cu o rezoluție de 240x320 pixeli și un ecran de acoperire de 1,77 inci. Există și o cameră de 0,3 MP ce dispune și de un bliț LED.

De asemenea, The Boring Phone vine și cu jocul ”Snake”, aplicație de radio FM și o mufă pentru căști, împreună cu 128GB de stocare care poate fi extinsă cu ajutorul unui slot pentru carduri microSD.

Aceste telefoane din categoria dumbphone-urilor au alimentat reinventarea unor obiecte culturale retro. Tendința e cunoscută sub numele de Newtro și a dus la repopularizarea discurilor de vinil, a casetelor, a revistelor, a jocurilor video pe 8 biți și a telefoanelor mobile vechi.

”Nostalgia” pentru Nokia 3310, telefonul „cărămidă” cu o durată de viață aparent veșnică a bateriei, a dus la relansarea acestuia în 2017.

Moda a luat amploare în 2023 în Statele Unite și a fost alimentată de unii utilizatori pe Tiktok care au distribuit mesaje sub hashtag-ul #bringbackflipphones ( aduceți înapoi telefoanele cu clapetă sau cu butoane)

Compania HMD a fost cea care a relansat modelele Nokia, motiv pentru care vânzările telefoanelor cu clapetă s-au dublat până în aprilie 2023, în timp ce firma Punkt, care preferă să le numească feature phones sau telefoane minimaliste, a înregistrat, de asemenea, creșteri substanțiale ale vânzărilor.

Alcatel Go Flip 4

Cu toate că nu a obținut o cotă de piață semnificativă pe piața din SUA, compania Alcatel vinde de mult timp telefoane mobile accesibile. În ultima perioadă s-a axat să dezvolte smartphone-uri cu sistem de operare Android, dar și telefoane cu funcții de bază.

Alcatel Go Flip 4 este un telefon cu clapetă (flip). Precum Nokia 2780 flip, Go Flip 4 rulează KaiOS și dispune de 4 GB de stocare internă (cu posibilitatea de a adăuga un card microSD pentru stocare suplimentară). Telefonul are, de asemenea, un ecran TFT LCD color de 2,4 inchi și un ecran extern mai mic pentru notificări de apeluri și mesaje.

Pe lângă faptul că suportă versiuni 4G LTE, telefonul are o cameră foto de bază de 2 MP. Alcatel Go Flip 4 este disponibil în mai multe variantă, iar în Statele Unite poate fi cumpărat cu mai puțin de 100 de dolari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE